Blog over het onderwijs in Nederland en Canada

Saturday, March 19, 2011

Wat is het leerrendement van bloggen?

Vul per regel een percentage in en stel jezelf steeds de vraag: hoeveel van wat we leren op genoemde wijze in geplande educatieve situaties weten we nog na een maand?
Bijvoorbeeld: als we iets leren volgens een vast patroon te doen, dan weten we gemiddeld na een maand nog xx% van wat we geleerd hebben. Deze vraag stel ik aan beginnende docenten.  Deze vraag blijft bij mij rondzoemen als ik aan mijn blog werk. Na een maand weten we nog het meest van de situaties waarin we zelf aan anderen uitleggen. Dat maakt het beroep van docent ook zo mooi en waardevol, maar ook zo intensief! Ga maar eens aan een ander iets uitleggen. Grappig is dat je dus blijkbaar zelf nog het meeste leert. Zo ook met bloggen. Wil ik iets op mijn blog schrijven, dan moet ik het zelf wel eerst snappen en kunnen uitleggen. Momenteel verdiep ik mij in twee onderwerpen.
  1. Social Media in het onderwijs.
  2. Onderwijs in Britisch Columbia, Canada.
Middels deze blog probeer ik aan jullie uit te leggen wat ik zelf probeer te begrijpen. Het gaat langzaam, het kost me veel tijd, en ja het is eng dat iedereen leest wat ik probeer te begrijpen.
Maar, ik weet na een maand nog wel wat ik op mijn blog heb geschreven.
Zouden we daarom niet Bloggen prominenter moeten introduceren als een instrument om te leren?


eigen schatting in %Van wat we leren volgens een vast patroon te doen


Van wat gekoppeld wordt aan eigen ervaringen


Van wat we zelf aan anderen uitleggen


Van wat we zien


Van wat we anderen zien doen/demonstreren


Van wat we in een uitdagende/ toepassingsgerichte opdracht moeten uitvoeren


Van wat we horen

2 comments:

Anonymous said...

Goed idee Elsbeth! Loop al lang rond met idee te 'bloggen'. Ik denk de moeite waard na het lezen van jouw blog!
Groet,
Anouk

Elsbeth Wissink said...

Zo is het precies bij mij gegaan. Door een blog van een ander over dit onderwerp te lezen, wist ik dat hieraan moest beginnen. Het kost vooral bij het opstarten veel tijd, maar ik begin er nu lol in te krijgen. Bovendien erg leuk om te lezen dat je met een blog weer anderen inspireert. Groet, Elsbeth